Kiemelt ajánlatok

4+1 fontos dolog, amit hidegburkolat vásárlás előtt tudni érdemes

Ha burkolóanyagot vásárolunk, laikusként nem igazán tudunk másra figyelni, mint a színek és formák összhangjára, azaz melyik tetszik a legjobban. Rövid összeállításunkból a kerámia burkolatok néhány fontos műszaki paraméterét és minőségi követelményét ismerheti meg. Így szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a tökéletes burkolat kiválasztásában.

Mitől vetemedik meg a burkolat?

A kerámia lap természetes anyag, melyet égetéssel állítanak elő, 900-1200 fokos kemencében. Ezáltal a lapok veszítenek a térfogatukból, kismértékben görbülhetnek, vetemedhetnek is. Az égetett csempék, égetett kerámiák egyik jellemzője tehát, hogy nem lehet minden darab teljesen egyforma, adódhatnak méret-, és színbeli különbségek – ahogyan a tepsiből kivett pogácsa árnyalata, mérete sem lehet tökéletesen azonos, hiába ugyanazzal a formával, ugyanazon recept és sütési hőfok alapján készültek.

Hogyan vizsgáljam meg a minőséget?

Ha a burkolat, melyet vásároltunk rendben van, akkor a szabványnak megfelelő és az eltérés mértéke a megengedett határon belül mozog. Ha még az első osztályú termék kritériumait is teljesíti a kerámia lap, akkor is jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan fog mutatni otthonunkban, ha még így is lehet minimális eltérés a lapok között? Hogyan lehet majd őket szépen illeszteni, burkolni? Nos, a jó hír, hogy ha a szakember a beépítés alatt betartja a gyártók utasításait, ezek a lapok is problémamentesen illeszkednek majd. Ha a megadott fugatávolságokkal, optimális vastagságú ragasztóággyal és megfelelő dilatációs hézagokkal dolgozik a mester, semmi különbséget nem fogunk tapasztalni.

Mit tegyek sztétikai hiba esetén?

A szemmel látható minőségi hibákat még a vásárlás helyén jelezzük, így tudja a gyártó is elfogadni a reklamációt. Ha pedig kiszállítják Önnek a megvásárolt csempét, de még nem most kerül sor a kivitelezésre, hanem majd csak később, akkor is célszerű már most felbontani a dobozt, megnézni a csempéket, nehogy csak a burkolás napján derüljön fény az esetleges hibákra, vagy akár arra, hogy több lap törött, repedt, mint amennyi az egészséges 10%-ba még belefér…

Mi az a kalibrációs szám?

Ezt azt jelenti, hogy minden gyártási szériának más a kalibrációja, azaz a méretazonossága. Tehát a kész lapokat szín és méret szerint kalibrálják, annak érdekében, hogy egy csomagon belül a lehető legkisebb eltérés legyen köztük. Épp ezért nagyon fontos, hogy különböző kalibrációs kóddal ellátott lapok együtt burkolása egyáltalán nem ajánlott!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog