Csempe és padlólap közötti különbség

Felújítás előtt áll? Biztosan kavarognak a gondolatai, hirtelen nem tudja, hogy álljon neki. Kezdje a burkolat kiválasztásával. De jön a nagy kérdés. Csempét, vagy padlólapot? Na de mi a különbség?

Ma már rengeteg szebbnél szebb burkolat áll rendelkezésre, így a döntés még nehezebb. Nagyon fontos persze a dizájn, de először ismernünk kell néhány alapvető technikai paramétert ahhoz, hogy a megfelelő burkolat kerüljön a padlóra és a falra. 

A legrövidebben összefoglalva azt lehet mondani, hogy a csempe a falfelület burkolására való, míg a járólap – a nevéből is adódóan – a padlóra. Sokan gondolják, hogy csak a méret különbözteti meg egymástól a két burkolatot: a padlólapok nagyobbak, mint a csempe. Régebben ez nagyjából így is volt, most azonban már sokkal szélesebb a kínálat: egyre gyakrabban találkozunk olyan csempékkel, melyek alkalmasak akár járófelületnek is – de akár fordítva: a padlólap is nyugodtan felkerülhet a falakra, ha teljesen egységes, homogén tereket szeretnénk alkotni.

Mégis mi különbözteti meg egyiket a másiktól:

  • Kopásállóság: Általában a csempe kopásállósága alacsonyabb, mint a járólapé, mivel a falicsempeesetében nem elvárás a nagy felületi keménység
  • Terhelhetőség: ényeges, hogy milyen terhelést bír a lap – ha a padlóra kerül, akkor közlekedünk rajta, és a nehezebb bútorokat is el kell bírnia. Függőleges falfelületen viszont elegendő kisebb terhelhetőség is. Ennek alapján mondhatnánk, hogy a járólapoknak kell nagyobb teherbírásúnak lenni, de manapság egyre többen tesznek kerámiacsempét például a konyha padlójára is.
  • Karcállóság: ez a kategória a lapok keménységét jelöli, és az úgynevezett MOSH skálán mérhető. A mérés lényege, hogy ásványokhoz hasonlítják a lapok keménységét, olyan módon, hogy az adott ásvánnyal meg lehet-e karcolni a lap felületét. A skála 1-10-ig terjed, az átlagos értékek 3-5 körül mozognak, a 10-es felület már csak kizárólag gyémánttal karcolható meg.

Burkolatainkat IDE KATTINTVA érheti el

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog